Fri fragt ved køb over 499 kr. Fragtpris fra 29kr. 14 dages returret. Levering 1-3 hverdage.

Se de, varer du har lagt i din kurv

Din kurv er tom

Fortsæt med at shoppe

Hvorfor nipple covers, bryst tape og frie bryster alle har en feministisk agenda

by Maria Langkjær Andersen @firefrauencopenhagen |

Når du har valgt at læse dette blogindlæg, er du formentlig ikke helt skræmt af ordet feminisme.

Hvis du er, er det også okay. Feministen er nemlig – til tider – en udskældt race. Men hvad vil det egentlig sige at være feminist?

 

Betydningen af ordene feminist og feminisme har blot de sidste 50 år udviklet sig fra at handle udelukkende om kvinder med betydninger som "kvindefrigørelse" og "kvindesag" til i dag at være mere inkluderende og handle om meget mere end mand vs. kvinde. Se blot denne beskrivelse fra Dansk Kvindesamfunds hjemmeside:

”Feminisme er i sin essens en frihedsideologi. Feminisme handler nemlig om friheden til at være den man har lyst til at være, og leve det liv man gerne vil uafhængigt af ens køn. […] Feminismens mål er at bekæmpe patriarkatet, som med sine skadelige kønsstereotyper begrænser ikke kun kvinder, men alle køn. […] At være feminist betyder i sin enkelhed, at man kæmper for at alle, uanset køn, nationalitet, etnicitet, seksualitet, religiøs overbevisning osv. skal have lige muligheder og lige rettigheder. […] Feminisme er ikke kun for kvinder, selvom mange kan have den opfattelse, fordi ordet ligger så tæt op af orden ‘feminint’. […]”

 

I takt med, at verden ændrer sig, ændrer betydningen af ord sig også. Man kan se det sådan, at samfundet* ikke var udviklet så langt i år 1970, hvor feminismen blev anset som værende en kvindesag. Dengang tænkte man ikke i flydende køn og i dobbelt og tredobbelt marginalisering (se vores blogindlæg om intersektionel feminisme, hvis du er interesseret i at læse mere om diskrimination ifm. dobbelt og tredobbelt marginalisering). Derfor var feminisme et mere sort & hvidt begreb, end det er i dag.

Når det at være feminist i dag betyder at kæmpe for alle typer af marginaliserede gruppers ret til at være, hvem de er og i det hele taget gøre op med patriarkatets strukturer, kan det godt blive lidt abstrakt. Nogle feminister fokuserer måske mest på ét bestemt emne, mens andre feminister fokuserer på et andet. Således kan der let opstå en masse forvirring feminister imellem – og uenigheder om, hvad der er ”rigtig” og ”forkert” feminisme. Det er som med politik: målet er det samme – men vejen dertil kan vi godt være lidt uenige om. F.eks. har politikerne alle det samme mål om, at danskerne skal have det godt, men uenighederne opstår i diskussionen om, hvad der skal til for at opnå dette.

 

Et vigtigt motto for os her hos AISO er, at: ”You do you”!

Vi synes nemlig, som Dansk Kvindesamfund, at der skal være plads til alle.

Vi har lagt mærke til den stigende tendens til at smide BH’en som en feministisk agenda og et oprør mod det faktum, at kvinder ofte objektiviseres og ligefrem udelukkes fra fællesskaber pga. deres krop og seksualitet. Se blot, hvordan det ikke er ok for kvinder at vise nipples på Instagram – men det er ok for mænd. Hvis du ikke vidste dette, så handler det om, at Instagram blokerer indhold med synlige nipples eksplicit på kvindekroppe, men ikke på mænd – og det uanset, hvilket køn personen identificerer sig som.

Hele bølgen #FreeTheNipple er et oprør mod netop dette.

Hos AISO er vi med på bølgen og er all in på #FreeTheNipple, selvom det med vores produkter måske ikke umiddelbart ser sådan ud. Men vi mener jo netop, at feminisme og frigørelse af alle individer handler om retten til at være præcis, som du er! Og derfor anerkender vi også, at ikke alle er klar eller har lyst til at befri brystvorterne. Samtidig kan det være, at BH’en ikke altid er den mest optimale løsning, f.eks. til et outfit med åben ryg eller en dyb halsudskæring. Det handler om, at der skal være plads til dig, og at du kan udtrykke dig frit uden begrænsninger. Med BH, med bryst tape, med nipple covers eller all natural.

Vi ønsker ikke at presse nogen til at smide BH’en og lade brysterne leve deres eget liv, hvis vedkommende ikke har lyst til dette. Vi kan dog sagtens se, hvorfor dette er oprørsk og frigørende! Og vi vil da klart anbefale enhver, der er nysgerrig og har modet** og lysten til at gøre det – do it honey!

Just do you!

 

*Med samfundet menes i denne artikel Den Vestlige Verden, som du lever i, når du bor i Danmark.

**Vi ved, at det kræver mod at være sig selv i et samfund fyldt med forskellige meninger. Du er modig, når du viser verden dit sande selv. Uanset om det er at gå uden BH, med BH eller med bryst tape. Tak fordi du er dig <3

 

Kilder: 

1. Feminisme - Meyers Fremmedordbog

2. Dansk Kvindesamfund

3. Facebook og Instagram regler for visning af nøgenhed

4. Free The Nipple - Wikipedia

 

Kommentarer (0)

Skriv kommentar