Fri fragt ved køb over 499 kr. Fragtpris fra 38kr. 14 dages returret. Levering 1-3 hverdage.

Se de, varer du har lagt i din kurv

Din kurv er tom

Fortsæt med at shoppe

Lader du din BH begrænse dig, når du vælger tøj?

by nets |

Selv hvis dit svar er "nej" er det muligt, du alligevel har en ubevidst begrænsning, der er dikteret af din BH.

En af de overvejelser mange kvinder gør sig, når de vælger tøj, er nemlig hvorvidt man kan se BH’en, når man har tøjet på. For rigtig mange kvinder sætter det nogle ret strikse begrænsninger på deres tøjvalg. En helt almindelige BH har et bredt stykke stof over ryggen, der begrænser hvor dyb en rygudskæring eller en slids i ryggen kan være. Den har stropper på skuldrene, der begrænser både halsudskæringer og ærmegab. Og en BH kan begrænse stofvalget, så du går udenom stof, der er bare det mindste gennemsigtigt.

Det er ikke sikkert, du er bevidst om disse fravalg. Måske er de så indgroet en del af din måde at vælge tøj på, at du slet ikke tænker over det. Du ved bare, når du ser tøjet på bøjlen, om det giver mening for dig at prøve det eller ej.

Men hvad nu hvis det ikke var sådan?

Hvad nu hvis du vendte det om, og i stedet for at vælge dit yderste lag tøj på baggrund af det inderste startede med at vælge dit tøj efter, hvad du har lyst til at have på og derefter finde ud af, hvad du skal gøre med brysterne indenunder?

Den tankegang vil give dig langt større frihed og mange flere muligheder for at vælge designs, der passer til din stil og det udtryk, du gerne vil have. Det er med den tankegang, designteamet hos Synoter Studio har designet et onlinemagasin med vejledninger til selv at sy de skønneste sommerkjoler, uden at tage hensyn til om man kan se en BH eller ej. Du kan se nogle af kjolerne, som på ingen måde er BH- venlige, på billederne i dette blogindlæg.

Som dameskrædder og underviser i syning kommer jeg ret tæt på de kvinder, jeg underviser.

At sy selv kan umiddelbart lyde som den perfekte frihed til din garderobe, men det er det ikke nødvendigvis. I teorien giver det dig helt frit spil på alle hylder at sy dit eget tøj. Men i praksis er synørder lige så styret af de usynlige regler og begrænsninger for, hvordan man kan "tillade sig" at gå klædt, som ikke-synørder er i tøjbutikkerne.

Når man syr selv, skal man tage stilling til mange ting i tøjet, der i købetøj ikke er til forhandling. Laver du dine egne symønstre, kan du selv bestemme hvor dybe udskæringerne i dit tøj skal være og hvor langt de går ud på skulderen. Der ligger en potentiel rigtig stor frihed i de beslutninger. Men det er her, de ubevidste regler og begrænsninger sniger sig ind og stopper mange fra at sy det tøj, de drømmer om at gå i, selvom de har muligheden for at gøre det. En meget stor del af de regler og forventninger peger tilbage på vores undertøj – især BH’en.

Nogle kvinder har det helt fint med at man enten kan se en BH strop eller at de ikke kan have BH på under en sommerkjole eller en stroptop. Men langt de fleste har nogle helt klare regler, de har sat op for sig selv. Regler, der begrænser hvor dyb en v-hals kan være, hvor meget ryg man kan vise og hvor lange ærmer skal være.

Når jeg udfordrer de regler og argumenterer for at linjer og proportioner i tøjet passer bedre sammen med en større halsudskæring eller en smallere skuldersøm, så begrundes reglerne oftest med 2 ting:

Alder og størrelse.

Åbenbart kan man ikke vise bar hud eller gå uden BH, hvis man er gammel eller tyk. Hvor grænsen går – altså hvor gammel man skal være for at være ”for gammel” eller hvor tyk man skal være for at være ”for tyk”, svinger en hel del. Nogle kvinder synes de er for gamle, når de rammer 40 år og for tykke når de er større end str. 38 (hvilket er helt grotesk at høre for "ægte tykke" mennesker, men ikke desto mindre er en oplevet virkelighed hos mange ikke-tykke kvinder). Andre er først gamle når de er 70 år og for tykke når de er str. 50. Men uanset hvor grænsen går for den enkelte, så er det meget gennemgående at kvinder lader deres stil og tøjvalg diktere af regler udefra fremfor af hvad de selv ægte har lyst til at gå med. Og hver gang jeg står med en kursist, der lader den her type regler begrænse hendes tøjvalg og design, bliver jeg trist. Især når fravalget af et design følges af kommentaren "jeg ville ønske, jeg kunne gå i det, men.....".

Jeg ville virkelig ønske, der ikke var noget ”men” i den sammenhæng, og at flere kvinder ville vælge tøj efter hvad de har lyst til at have på fremfor med en lille frygt for hvad andre mon vil tænke om deres tøjvalg. Måske kommer det til at ske engang. I hvert fald har der de seneste år været en stigende tilslutning til holdningen ”you do you”, hvilket er skønt. Set i det lys, burde vi andre jo bare blande os udenom, når kvinder sætter regler og begrænsninger for sig selv. Men jeg vil gerne udfordre de regler lidt. Skubbe til grænserne. Og have dig til at mærke efter i dig selv, om det er nogle regler du har fordi de vitterligt bedst afspejler den måde, du elsker at gå klædt, eller om det er nogle regler der er opstået udefra og stille og roligt er blevet presset ned over dig.

Oplever du den mindste snert af lyst til at have bare arme om sommeren, gå med dybe udskæringer, vise din smukke ryg eller have bare skuldre i festkjolen på lørdag, så gør det.

Det er meget nemmere at gemme sig bag samfundets forventninger og uskrevne regler end at tage springet og gå i byen iført en gennemsigtig top eller en kjole med dyb ryg. Men det er en forældet tankegang at man kan være for gammel eller for tyk til et bestemt design. På sociale medier som Instagram er der et voksende fællesskab af såkaldte gamle og tykke kvinder, der har gang i en helt ny type frigørelse. En frigørelse, der handler om at man godt kan gå i croptop og have bare arme, selvom man er over 20 og ikke er super fit. At man godt må se BH'en gennem stoffet og at man kan erstatte sin BH med brysttape på samme måde som de kendte har gjort på de røde løbere i årevis. Her handler det ikke om at smide BH'en og have løse bryster men at finde et alternativ, der gør det muligt at gå i det tøj, man ønsker, uden at sætte sin kropslige komfort over styr. Det handler heller ikke om enten-eller i forhold til at have BH på og sørge for at tøjet dækker den, men om at have flere forskellige muligheder, så du i højere grad kan klæde dig på efter dagens humør.

Helt lavpraktisk så er brysttape et ægte alternativ til BH’en, fordi det giver en anden mulighed end løse bryster. Det giver mulighed for dybe rygudskæringer, cut-out detaljer og bare skuldre, der normalt ville have afsløret dele af BH’en. Og det giver mulighed for stadig at være komfortabel og føle, at der er styr på brysterne.

Ved at have brysttape som en fast del af din undertøjsskuffe ved siden af BH'erne, kan du for alvor bryde de usagte (men meget begrænsende) regler for påklædning og få flere muligheder for at udtrykke dig med dit tøj. Og reelt udleve "you do you" - tankegangen i din egen garderobe. Uanset om du køber dit tøj eller syr det selv.

Tekst: Signe Eriksen – dameskrædder, indehaver af Synoter Studio og synoter.dk

Fotos: Malene Nelting – malenenelting.dk

Kommentarer (0)

Skriv kommentar